A Cisco Hálózati Akadémia bemutatása

Piacképes informatikai tudás mindenkinek

A Cisco Hálózati Akadémia (Cisco Networking Academy) 1997-es alapítása után 1999-ben kezdte meg működését Magyarországon. Célja az általános hálózati informatikai ismeretek minél szélesebb körű terjesztése az oktatás minden szintjén és formájában (közoktatás, szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás, valamint iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli nappali képzés és távoktatás). A NetAcad néven is emlegetett Cisco Hálózati Akadémia önkéntes alapon szerveződő közösség. Tagjai azok az oktatási intézmények, amelyek arra vállalkoznak, hogy a Cisco által kifejlesztett elektronikus tananyagokat egységes e‑learning környezetben, saját oktatási rendszerükbe integrálva oktatják, az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásával.

Mára 170 ország tízezernél is több akadémiáján 1 000 000-nál is több hallgató tanulja a különböző tananyagokat. A magyarországi diákok száma mára meghaladja a 13 000-et.

Cisco Hálózati Akadémiai tananyagok

Az akadémiai program legfőbb értékei az elektronikus oktatási tananyagok. A rendszerben elérhető kurzusok közül a legnépszerűbbek:

 • IT Essentials
 • CCNA Routing & Switching
 • CCNA Security
 • NDG Linux Essentials
 • CCNP Routing & Switching

A tananyagok segítségével a középiskolák, a felsőoktatási-, valamint a felnőttképzési intézmények piacképes, más úton csak drágán megszerezhető ismereteket tudnak nyújtani a saját diákjaik, hallgatóik számára. A Cisco Hálózati Akadémia tananyagai egyúttal ipari minősítővizsgákra is felkészítenek. 

Tananyag Leírás Minősítés
IT Essentials Az IT Essentials: PC hardver és szoftver tananyag számítógépes alapismeretekről ad áttekintést és biztosít belépő szintű ismereteket technikusi munkakörök betöltéséhez. Az informatikai szakmák alapját képező tananyag magyar nyelven is elérhető. CompTIA A+
CCNA R&S A CCNA Routing and Switching tananyag átfogó képet ad a hálózati alapfogalmakról és készségekről, a hálózati alkalmazásoktól és protokolloktól egészen az alsóbb rétegbeli szolgáltatásokig. A tananyag magyar nyelven is elérhető. CCENT
CCNA R&S
CCNA Security A CCNA Security az adatok és eszközök integritását, bizalmasságát és rendelkezésre állását biztosító hálózati technológiák telepítéséhez, működtetéséhez és monitorozásához szükséges alapvető biztonsági fogalmakat, készségeket vezeti be. CCNA Security
NDG Linux Essentials Az NDG (Network Development Group) által kifejlesztett Linux Essentials tananyag a Linux operációs rendszer alapszintű használatába, parancssori kezelésébe nyújt betekintést. Kezdő Linux rendszergazdák belépő szintű tananyaga. LPI Linux Essentials Professional Development
CCNP R&S A CCNP Routing & Switching tananyag a nagyvállalati hálózatok menedzseléséhez, monitorozásához szükséges ismereteket tartalmazza. Haladó szinten foglalkozik a forgalomirányítással és a vállalati hálózatok kapcsolásával, valamint a hibakereséssel. CCNA R&S ismeretekre épülő tananyag. CCNP R&S

Sorry, no results matched your search criteria(s). Please try again.

A PACKET TRACER PROGRAM

A Cisco Hálózati Akadémia program másik nagy értéke a diákok és tanárok számára jogtisztán elérhető Packet Tracer szimulációs program. Az informatika ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgán a Hálózati ismeretek témakör gyakorlati feladatát emelt szinten ezzel a hálózati szimulációs programmal kell megoldani, közép szinten pedig a választható programok között van.

Az Akadémiai tananyagok és az OKJ kapcsolata

Az informatika ágazatra érvényes, 2016-ban bevezetett új OKJ és szakgimnáziumi kerettanterv több olyan szakmai modult, illetve tantárgyat is tartalmaz, amihez kiváló minőségű, a szakmai követelményekkel 100%-ban kompatibilis e-learning tananyag áll rendelkezésre a Cisco Akadémiák számára.

 • 9-10. évfolyam: IT alapok tantárgy – IT Essentials tananyag
  Az informatikai szakmai kerettantervben a 9-10. évfolyam* tantárgyai között szereplő IT alapok és IT alapok gyakorlat tantárgyak a Cisco Hálózati Akadémia által biztosított IT Essentials tananyag használatával könnyen és színvonalasan oktatható.
 • 10-12. évfolyam: Hálózatok I. tantárgy – CCNA R&S tananyag
  Az akadémiai rendszer másik fontos tananyaga a CCNA R&S, melynek első két szemesztere teljes egészében megfeleltethető a 10-12. évfolyamon* tanítandó Hálózatok I. és a Hálózatok I. gyakorlat nevű tantárgyaknak.
 • 11. évfolyam: Linux alapok tantárgy – NDG Linux Essentials tananyag
  Az egyelőre csak angol nyelven elérhető NDG Linux Essentials tananyag az ágazati képzés 11. évfolyamában tanítandó Linux alapok tantárgyhoz kínál segítséget. Beépített virtuális gépével a gyakorlati képzéshez is jó használható.
 • 13. évfolyam, informatikai rendszerüzemeltető szakma: Hálózatok II. tantárgy – CCNA R&S tananyag
  A rendszerüzemeltetők Hálózatok II. és a Hálózatok II. gyakorlat nevű tantárgyak a 13. évfolyamon* a CCNA R&S harmadik és negyedik szemesztere segítségével tanítható.

* Amennyiben kétéves szakképzés keretében végzik a képzést, akkor az IT alapok, IT alapok gyakorlat, a Hálózatok I. és a Hálózatok I. tantárgy a 13., míg a Hálózatok II. és a Hálózatok II. gyakorlat tantárgy a 14. évfolyamon kerül sorra.

Csatlakozás a Cisco Hálózati Akadémiához

A programba bármely oktatási intézmény beléphet, aki vállalja, hogy a Cisco elveinek és előírásainak megfelelően működteti az akadémiai képzést.

A Cisco Hálózati Akadémiával kapcsolatban felmerülő bármilyen kérdés esetén keresse a HTTP Alapítványt az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

HTTP Alapítvány
1123 Budapest, Csörsz u. 45.
Telefon: +36 1 225 4702
E-mail: info@http-alapitvany.hu
Web: netacad.hu