Een router opzetten

Als u uw routers zorgvuldig heeft uitgezocht, begint u hopelijk met modellen die eenvoudige tools voor configuratie bieden – zoals een mobiele app of webdashboard. Aangezien elke router ander is, zal de configuratie voor elke router ook anders zijn. Hieronder staan de basisstappen die voor elke routerconfiguratie moeten gelden.

 

Voordat u begint

Controleer uw internetverbinding

Als u geen goede internetverbinding heeft, zal de configuratie van de router een frustrerende ervaring zijn. De eenvoudigste methode is het aansluiten van een computer op de modem of het gateway-apparaat dat uw internetprovider (ISP) u heeft verstrekt. Als uw computer een internetverbinding detecteert, kunt u de router gaan configureren.

 

Verzamel documentatie

Dit is ook een overduidelijke stap, maar dit zal u veel ergernis besparen wanneer u met de configuratie bezig bent. Let op stickers of papieren met belangrijke informatie over de configuratie, zoals de standaardwaarden voor de gebruikersnaam en het wachtwoord van de router.

Kijk of er een app is

Veel fabrikanten van routers bieden mobiele apps of een webdashboard voor zowel configuratie als beheer. Met een smartphone-app hoeft u de router mogelijk niet aan te sluiten op een computer voor configuratie. Kijk in de documentatie van uw router of er een app beschikbaar is.

Installeer antennes en/of schuif deze uit

Als de router antennes heeft en deze niet aan de router vastzitten, moet u de antennes installeren. Daarnaast moet u de antennes uitschuiven voordat u het configuratieproces start.

Stappen in de routerconfiguratie

Stap 1: Beslis waar u de router gaat plaatsen

De beste locatie voor een draadloze zakelijke router is een open plek op de werkvloer. Dit biedt gelijkmatige dekking. Soms is het niet eenvoudig een open plek te vinden, omdat u de router moet aansluiten op de breedband-gateway van uw ISP (internetprovider), die meestal aan een kabel bij een buitenmuur zit.

Stap 2: Maak verbinding met het internet

Verbind de router met een kabel – of kies voor een mesh-router

Om het afstandsprobleem bij het aansluiten van een router op te lossen kunt u een Cat 5e-kabel of Cat 6-kabel gebruiken om de router aan te sluiten op de Ethernet-poort van de ISP-gateway. Een andere optie is om de Ethernet-kabel door de muren van uw kantoor te laten lopen naar de gewenste, centrale locatie voor de router.

Een derde optie is om een mesh-netwerk met een router te installeren. Met een mesh-netwerk kunt u meerdere Wi‑Fi-zenders in uw huis of kantoor plaatsen, allemaal op één netwerk. In tegenstelling tot extenders, die u met elke draadloze router kunt gebruiken, vereisen mesh-netwerken een router waarin deze mogelijkheid is ingebouwd.

Welke optie u ook kiest, u moet een standaard Ethernet-kabel gebruiken, aangesloten op het WAN (Wide Area Network) of de internetpoort van de router. De internetpoort heeft meestal een andere kleur dan de overige poorten.

Controleer de ledlichtjes van de router

De ledlichtjes van uw router geven aan of u inderdaad een actieve internetverbinding heeft. Als u geen lichtjes ziet die de verbinding bevestigen, controleer dan of u de kabel op de juiste poort heeft aangesloten.

Test de verbinding met een apparaat

Bevestig dat uw router een werkende verbinding heeft door een laptop op een van de apparaatpoorten van de router aan te sluiten. Als dit werkt kunt u beginnen met een bekabelde verbinding, zoals u dat deed bij de bevestiging van een actieve internetverbinding.

Stap 3: Configureer de gateway van de draadloze router

Soms bieden ISP’s gateways met ingebouwde routers aan hun klanten. In de meeste gevallen zijn deze gecombineerde apparaten niet gebouwd voor zakelijke omgevingen en hebben ze geen extra poorten, security en andere opties waarmee u services kunt toevoegen en netwerken kunt uitbreiden naarmate het bedrijf groeit.

Als u een gateway heeft met een geïntegreerde router, moet u de gateway configureren om de router uit te schakelen en het WAN-IP-adres – het unieke Internet Protocol-adres dat de ISP aan uw account toewijst – en al het netwerkverkeer om te zetten naar uw nieuwe router.

Als u deze stap overslaat, kunt u tegen problemen aanlopen die ervoor zorgen dat apparaten niet goed werken. U moet mogelijk contact opnemen met uw ISP voor hulp met deze stap.

Stap 4: Verbind de gateway met de router

Schakel eerst de gateway uit. Als er al een Ethernet-kabel is aangesloten op de LAN-poort (Local Area Network) van de gateway, koppel de kabel dan los en sluit deze aan op de WAN-poort van uw router. Zet de gateway weer aan en wacht enkele minuten terwijl de gateway opstart. Sluit de voedingseenheid van de router aan, zet de router aan en wacht weer enkele minuten.

Stap 5: Gebruik een app of een webdashboard

De eenvoudigste manier om verder te gaan met de routerconfiguratie is met een mobiele app, als de fabrikant van de router die aanbiedt. Als er geen app is, of als u liever het webgebaseerde dashboard van de router gebruikt, sluit u de router aan op de computer met een Ethernet-kabel.

U kunt het IP-adres van de router op de achterkant van het apparaat vinden. Als het daar niet staat, kunt u het gangbare routeradres 192.168.1.1 invoeren in de zoekbalk van de browser.

Stap 6: Kies een gebruikersnaam en een wachtwoord

Om de router te configureren moet u inloggen met de standaardwaarden voor de beheerdersnaam en het wachtwoord van de router. U vindt deze informatie meestal op de router zelf of in de bijgevoegde gebruiksaanwijzing.

Voer vervolgens de vereiste inloggegevens in. Nadat u bent ingelogd, moet u direct de gebruikersnaam en het wachtwoord aanpassen. De standaardwaarden zijn meestal iets als ‘admin’ en ‘wachtwoord1234’, wat duidelijk niet echt veilig is. Wijzig deze dus zo snel mogelijk.

Stap 7: Werk de firmware van de router bij

Uw router heeft mogelijk een update nodig van de firmware. Dit is de software waarop de router draait. Werk deze zo snel mogelijk bij aangezien de nieuwe firmware bugs kan oplossen of extra security kan bieden.

Sommige routers downloaden nieuwe firmware automatisch, maar vele doen dat niet. U moet mogelijk via de app of de browserinterface controleren of er updates zijn.

Stap 8: Kies een Wi-Fi-wachtwoord

De meeste routers hebben niet alleen vooraf toegewezen inloggegevens voor de beheerder, maar ook vooraf ingestelde gebruikersnamen en wachtwoorden voor Wi‑Fi. U wordt waarschijnlijk gevraagd om de gebruikersnaam en het wachtwoord voor Wi‑Fi te wijzigen, maar ook als u die vraag niet krijgt: doe dit zo snel mogelijk.

Stap 9: Gebruik waar mogelijk tools voor automatische configuratie

Als uw router is uitgerust met functies voor automatische installatie, vertrouw hier dan op om de configuratie af te ronden. U moet bijvoorbeeld automatische configuratie kunnen gebruiken om IP-adressen te beheren met DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Hiermee worden IP-adressen automatisch aan apparaten toegewezen. U kunt deze adressen later altijd wijzigen.

Step 10: Stel security in

Veel fabrikanten van routers bieden security functionaliteit om de privacy van netwerken en gebruikers te beschermen. U kunt inloggen op het webdashboard en extra security functies zoals een firewall, webfiltering en toegangscontrole inschakelen om uzelf tegen schadelijk verkeer te beschermen. U kunt ook VPN’s (Virtual Private Networks) opzetten voor privacy.

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Tools en tips

Krijg stappenplannen, controlelijsten en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.